2019. augusztus 25., vasárnap,  Lajos és Patrícia
 
 
   
   
   
 

Aktuális

Rendőrségi hírlevél: Kerékpárlopások megelőzése
2019. augusztus 14.

 police.png   police2.png

 

Kerékpárlopások megelőzése

 

 

Annak érdekében, hogy az Ön kerékpárját ne tudják eltulajdonítani, kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Mindig lakatolja le kerékpárját, akkor is, ha csak öt percre megy be a boltba, vagy a postára.
  • Bár százszázalékos biztonság nem létezik, egy jó minőségű kerékpárlakattal megfelelő helyre lezárt biciklit kevéssé valószínű, hogy el tudnának lopni. A kerékpárlakatok ára (és gyakran súlya is) egyenes arányban áll biztonsági jellemzőikkel. A vékony sodrony-lakatok csak másodpercekre nyújtanak védelmet a felkészült tolvajjal szemben. A legjobbak az edzett acélból készült vágás-biztos láncok, vagy az úgynevezett U-lakat. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább kerékpár védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzésüket!
  • Inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt! Amihez lezárja a kerékpárt, legyen legalább olyan erős, mint a lakat!
  • Amennyiben hosszabb időre kénytelen ott hagyni kerékpárját, akkor érdemes a lámpát, kulacsot, pumpát, illetve mindent, ami mozdítható a kerékpárról levenni.
  • Ne tárolja a kerékpárját (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincéjében! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. Amennyiben közterületen állítja le a kerékpárt, érdemes forgalmas, frekventált helyet választani, ahol sok ember jár.
  • Figyeljenek arra is, mihez rögzítik a biciklit lezáráskor! Ne lakatolja le könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához vagy kerítéshez!
  • Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas (este kivilágított) helyen, fix ponthoz lakatoljuk hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni. Ha van kialakított kerékpártároló, akkor ahhoz rögzítsük. Lépcsőházban, tároló- vagy pincehelyiségben is keressünk szilárd rögzítési pontot.
  • Fontos feljegyezni a kerékpárjuk egyedi azonosítóit - pl. típus, vázszám. Érdemes fotót is készíteni a jól látható egyedi azonosítókkal: ismertető jegyek, sérülések, méret, szín, felszerelés! A kerékpárosok sok esetben ugyanis csak akkor foglalkoznak a kerékpárok egyedi azonosítóival, amikor már megtörtént a baj. Nem jegyzik fel a vázszámot, így amikor lopott kerékpárok megkerülnek, nehézkessé válik az azonosítás, a tulajdonos részére történő visszaadás.
  • Érdemes a kerékpárjaikra kevésbé feltűnő helyre, saját egyedi azonosítót is készíteni, ami alapján ezer közül is felismerhető lesz a bicikli. Jó ötlet egy műanyag lapra felírni a nevet, telefonszámot, elrejteni a nyeregcsőben vagy kormánycsőben, így utólag könnyebben lehet azonosítani, ha előkerül az ellopott kerékpár.
  • Regisztráltassa a biciklijét a „BikeSafe” programban, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést! 

A regisztrálást az alábbi weboldalon tehetik meg:  https://bikesafe.hu

 

bikesafe.jpg

Ha minden óvatosság és figyelmesség ellenére ellopják a kerékpárját, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívók egyikén!

 

 

 elbir.png

 

 

forrás: www.police.hu

 

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu